Wonen op de Bildtdijken
Comfortabel wonen wordt steeds belangrijker, ook op de Bildtdijken. Dijkhuizen zijn over het algemeen klein, dus extra leef- of werkruimte is vaak welkom.
Ook is het energieverbruik vaak hoog.
Moderne materialen geven veel nieuwe mogelijkheden, maar kunnen het karakteristieke uiterlijk van de woning aantasten. Renovatie van bestaande elementen zorgt ervoor dat je woning een authentieke uitstraling blijft houden.
Of het nu gaat om een complete renovatie van je woning of vervanging van kozijnen en een dakgoot, we adviseren en ondersteunen je graag. Hieraan kunnen kosten verbonden zijn, die we vooraf met je afstemmen. Op deze pagina vind je alvast informatie, voorbeelden en inspiratie voor aanpassingen aan jouw woning.
Wil je overleggen?
We horen graag van je welke plannen of wensen je hebt voor je huis. Neem vrijblijvend contact op via het contactformulier.
Metselwerk
Zoveel mogelijk oud metselwerk handhaven en herstellen. Door moderne mortels zijn, met name de dunne voegen tegenwoordig vrijwel niet meer te maken. Voor het traditionele karakter van de Bildtdijken is dit wel belangrijk. Let op bij voegwerkherstel dat de baksteen niet wordt weggehakt. De platvolle voeg met dagstreep is het meest voorkomend, en alleen bij rijkere voorgevels komt de gesneden voeg af en toe voor.

Kozijnen en ramen
Deze zijn traditioneel vrij fors gedimensioneerd, omdat de kozijnen vaak een dragende functie hebben. Dunne kozijnen of kunststof kozijnen kunnen die functie niet overnemen.
Vaak is een onder- en een bovenraam toegepast, waarbij de onderste achter de bovenste kan schuiven. Veel kozijnen hebben nog luiksponningen aan de buitenzijde.
Herstel van oude kozijnen en ramen heeft de voorkeur, maar bij vervanging dienen de afmetingen en de dieptewerking zoveel mogelijk overeen te komen met de oude situatie. Traditioneel kan voor het aanzicht van een kozijn een breedte van 90 mm, een raam 70 mm en een roede 35 mm worden aangehouden. Bij toepassing van dubbel glas kan deze aan de buitenzijde worden voorzien van glaskit (stopverfkit) als vervanger van stopverf.

Daken
Bij oudere panden zijn soms nog de topgevels bewaard gebleven, en daar ligt het dakvlak tussen de gevels met schoorstenen op de top. Meest voorkomend is het schilddak met rondgaand pannenvlak en hoekkepers met vorsten. Hier zit de schoorsteen vaak op de eindpunten van de nok. De oudst voorkomende pan is de Oude Hollandse pan (oranje-rood en soms geglazuurd), gecombineerd met de halfronde vorst. Vanaf het eind van de 19e eeuw wordt de gegolfde Friese pan steeds meer toegepast vanwege zijn windvastheid en waterdichting (oranje-rood, gesmoord grijs of soms geglazuurd), vaak gecombineerd met zadelvorst of halfronde vorst.

Dakgoten
De houten blok- en bakgoten worden ondersteund door houten klossen op relatief grote afstand (de houten blokgoten, in feite uitgeholde balken, overspanden een flinke afstand). Heel soms komen gesmede ondersteuningen voor bij de oudere panden. Omdat het drinkwater via de goten werd verzameld, liepen ze vaak rond het pand en eindigden ze bij een waterput.

Isoleren van de kap
Bouwfysisch hebben we de voorkeur voor isolatie van een kap aan de buitenzijde, de dikte moet dan echter beperkt blijven, zodat pannen niet te ver naar buiten komen en de aansluiting op de schoorsteen en de goot acceptabel blijft.

Schoorstenen, pinakels en dakopeningen
De daken zijn traditioneel gesloten met enkel een klein gietijzeren dakraampje en een of twee schoorstenen met eenvoudig pijpje. Doordat ook de zolders meer onderdeel zijn geworden van het woonoppervlak, is daar behoefte aan meer ruimte en/of meer daglicht.
Het streven is gesloten dakvlakken aan de voorzijde met een klein dakraam of een kleine eenvoudige dakkapel. Aan de achterzijde is wat meer vrijheid mogelijk zonder het beeld te verstoren.

Uitbouwen
De dijkhuisjes zijn van origine erg klein en om toch aan de hedendaagse woonbehoefte te voldoen, is een uitbouw vaak noodzakelijk. Hier een voorbeeld van een uitbouw in ruw, zwart hout in een simpele terughoudende vorm en weinig details. Door het sterke contrast tussen het originele huisje en de uitbouw is het verschil duidelijk te herkennen. Doordat de uitbouw een ondergeschikte rol krijgt in vorm, kleur en materiaal, trekt de aandacht naar de historische bebouwing.

Het erf en de tuin
Niet alleen de woning is belangrijk voor het beeld, ook het
bijbehorende erf of tuin dragen bij een de kwaliteit van de
omgeving. Zo zijn bijvoorbeeld ligusterhagen, leilindes of leiiepen
kenmerken voor de Bildtdijken. De bomen geven niet
alleen een mooi beeld, ze dienen in de zomer ook als
zonwering. Als hekken zijn kenmerkend betonpalen met
ijzeren staven en houten spijlen hekwerken (geen Belgische
sierhekken).
Schuurtjes passen bij het amorfe ruimtelijke beeld, maar
dienen qua materialisering en kleurstelling bij de betreffende
woning te passen. Ze moeten vooral ondergeschikt en
eenvoudig gedetailleerd zijn (zie voorbeeld).

Meer inspiratie?
De informatie op deze pagina komt uit het inspiratiedocument horend bij Project Herstel Bildtdijken Versie 1.0. In dit document vind je onder andere enkele voorbeelden van complete renovaties, tips over drainage, zonwering en meer.
Het complete inspiratiedocument is hier te bekijken.

Wil je overleggen?
We horen graag van je welke plannen of wensen je hebt voor je huis.
Ook als je niet gevonden hebt wat je zocht horen we het graag, zodat we onze ondersteuning kunnen verbeteren. Neem hiervoor contact op met onze projectleider.
